srijeda, 9. kolovoza 2017.

23 čudesnih svojstava jabučnog octa: Liječi kolesterol, šećer u krvi, pretilost, zadah …


Jabučni ocat ima brojna korisna i medicinska svojstva. Jabučni ocat je jeftin i služi za višestruku detoksikaciju. Možete ga dodati u vodu, čaj ili preljev za salatu kako biste se osvježili i uživali u njegovim brojnim pogodnostima




Zašto svi hvale jabučni ocat?

Riječ ocat se na francuskom prevodi kao “kiselo vino”. Medicinska upotreba octa je poznata još u Babilonu 5000. godine prije nove ere.
Liječnici u 18. stoljeću su koristili jabučni ocat kako bi izliječili hidropsiju, bol u trbuhu, pa čak i dijabetes.
Kolumbo je na svom brodu nosio nekoliko buradi jabučnog octa kako bi spriječio skorbut. Jabučni ocat je korišten za vrijeme građanskih ratova za dezinficiranje rana, a japanski samuraji su ga pili kako bi ojačali.
Hipokrat je koristio ocat kako bi tretirao razna stanja od čireva do lomova.
Jabučni ocat je pun vitamina, minerala i aminokiselina, a brojni enzimi koji se u njemu nalaze pomažu pri probavi.
Evo koje su najbolje pogodnosti jabučnog octa:



Čišćenje
Jabučni ocat pomiješan s vodom je odličan dezinficijens za razne površine.
Nevjerojatno je pristupačno u usporedbi s drugim komercijalnim proizvodima za čišćenje, a miris mu je ugodan. Možete dodati i par kapi eteričnih ulja i dobit ćete odličan antibakterijski sprej za sve površine.
Ispiranje kose
Pojavila se nova metoda za pranje kose, a ona podrazumijeva korištenje sode bikarbone kao šampona i jabučnog octa kao sredstva za kondicioniranje i ispiranje.
Umjesto da trošite gomilu novca na razne šampone i kondicionere, koristite ovu metodu i učinit ćete svoju kosu super mekom.
Zahvaljujući puferskim efektima jabučnog octa, ono čini kosu sjajnijom, mekšom i boljom.
Perut i gubitak kose
Visok aciditet i moćni enzimi u jabukovom octu ubijaju bakterije koje izazivaju perut i gubitak kose, stimulirajući kosu da luči prirodna ulja i bolje vlaži naše vlasište. Za suho vlasište je odlično i kokosovo ulje.
Kućni Ljubimci
Jabučni ocat je odličan lijek za odbijanje buha, a potpuno je sigurno i ne morate se brinuti da li će se vaš ljubimac razboljeti ako ga poliže.
Ono djeluje na ljubimce jednako kao i na ljude, uspostavljajući kiseli sloj koji odbija mikrobe i druge štetočine.
Također možete dodati jabučni ocat u hranu vašeg ljubimca kako bi se održala zdrava pH ravnoteža u njihovom organizmu, spriječile alergije, suzbili paraziti, crvi, krpelji, gljivice i bakterije.
Psu od 25 kg je dovoljno oko 2 žličice jabučnog octa na dan, a ukoliko želite koristiti izvana, razblažite ga s vodom u omjeru 50:50 i sipajte u bocu sa sprejem tako da možete isprskate vašeg ljubimca jednom dnevno.
Toner za kožu
Mnogi proizvodi za njegu kože su alkalni, čime se šteti kiseli zaštitni omotač naše kože.
Jabučni ocat je odlično jer je njegova kiselost slična pH naše kože, a zaštitni sloj tako ostaje netaknut, štiteći od bacila i bakterija.
Ukoliko želite koristiti jabučni ocat kao toner, ukombinirajte ga s vodom u omjeru 1: 2 ili 1: 3, ovisno o osjetljivosti kože.
Primijenite ovu mješavinu na lice nakon čišćenja i pustite da se apsorbira u kožu.
Detoksikacija
U svijetu punom toksina, stalno moramo paziti na to što unosimo od hrane u naš organizam.
Jedinstvene kiseline iz jabučnog octa omogućuju učinkovitije pročišćavanje toksina.
Nije loše dodati šalicu jabučnog octa u toplu kupku s magnezij sulfatom kako biste potaknuli svoj limfni sustav da oslobodi toksine.
Alergije i začepljenost
Jabučni ocat razlaže sluz, ali i djeluje kao prirodni antihistaminik.
Bilo da patite od sezonskih, okolinskih alergija ili alergija na ljubimce, jabučni ocat može smanjiti neugodne simptome koji prilikom njih nastaju.
Candida
Ukoliko niste imali problema s namnožavanjem candide, imali ste sreće. Candida je gljivica zbog čijeg namnožavanja dolazi do gubitka energije, slabe probave, infekcija i drugih neugodnih simptoma.
Do namnožavanja Candide može doći kada se osoba loše hrani, kada unosi previše ugljikohidrata ili kada dugo koristi antibiotike.
Jabučni ocat je efektivan alat za rješavanje kandide. Još jedan dobar preparat za kandidu jeste cijeđeni limun.
Važno je uspostaviti kiselinsko-baznu ravnotežu i poboljšati prehranu kako bi se crijevne bakterije oporavile.
Ocat se od pamtivijeka koristi za tretiranje gljivica.
Smanjuje žgaravicu i kiselinu
Do pojave žgaravice i kiseline dolazi kada nemamo dovoljno klorovodične kiseline (HCl).
Proizvodnja solne kiseline je niska kod ljudi čija crijeva ne rade kako treba i koji ne unose dovoljno fermentirane hrane.
Trbušna kiselina je prva linija obrane protiv mikroba, a kada pH u trbuhu nije dovoljno nizak patogeni se mogu javiti oko jednjaka i paralizirati mišiće tako da se hrana opusti u jednjaku.
Uzimanje jabučnog octa uz obrok osigurava dovoljnu količinu želučane kiseline da ona može obavljati svoj posao i pobiti štetne mikrobe koji ometaju probavu.
Efektivno liječi visok kolesterol
Tek se treba uraditi studija o efektu jabučnog octa na ljude s visokim kolesterolom, ali studija iz 2006. godine na štakorima je pokazala da je uporaba jabučnog octa za 19 dana drastično smanjila ukupni kolesterol i trigliceride.
U jabukovom octu se nalazi antioksidans po imenu klorogena kiselina koji je odgovoran za sprječavanje oksidacije LDL kolesterola.




Antiglikemijski efekt
Napravljeno je mnogo studija na ljudima o tome kako ocat djeluje na inzulin i razinu glukoze u krvi nakon obroka. Važno je da svi razumiju što je inzulin i što se događa s njim u vašem organizmu. Primarna funkcija inzulina jeste smanjivanje koncentracije glukoze u krvotoku.
Svaki put kada jedete, vaše tijelo razlaže hranu na glukozu, koja zatim prelazi u vaš krvotok. Vaš pankreas reagira tako što otpušta inzulin koji razlaže šećer iz vaše krvi. Dio glukoze prolazi kroz jetru gdje se pretvara u glikogen, koji zatim koriste vaši mišići.
Ostatak glukoze se pretvara u masne kiseline koje se čuvaju u masnim stanicama kao rezervni izvor energije.
Mnogi razviju otpornost na inzulin, što znači da tijelo ima toliko inzulina da ga počinje ignorirati, a šećer ostaje u krvotoku, što nije nimalo dobro. Tada nastaje dijabetes.
Ocat ima učinak suzbijanja apetita i izazivanja osjećaja sitosti.
Jabučni ocat može smanjiti glikemijski odgovor na ugljikohidrate.
Prilično je utješno da nešto poput octa može riješiti čest problem kao što je dijabetes.
Preventiva
Gotovo svatko od nas je izgubio nekoga od voljenih zbog opasne bolesti po imenu rak.
Međutim, provedena je studija u kojoj je otkriveno da jabučni ocat ima antitumorska svojstva. Ne može se reći da jabučni ocat liječi rak ili tumore, ali testiranja se svakako provode u tom smjeru.
Poboljšava probavu
Jabučni ocat u svom sirovom obliku predstavlja odličan probavni tonik koji je bogat enzimima i pomaže pri razlaganju hrane na najosnovnije komponente.
Ono je također odličan izvor kiselina koje pomažu pri efektivnom probavi.
Octena kiselina iz jabučnog octa pomaže u apsorpciji minerala, omogućavajući da najbolje iskoristimo hranu koju unosimo.
Spriječava upalu mišića nakon vježbanja
Do upale mišića može doći zbog gubitka minerala i elektrolita. Da biste to spriječili, uzmite žlicu jabučnog octa s vodom prije vježbanja. Kada je pH u našem organizmu prirodan, regulira se višak mliječne kiseline u mišićima.
Zadah
Još jedan problem koji se može izliječiti jabučnim octom.
Tradicionalni recept podrazumijeva grgoljanje s pola žlice jabučnog octa otopljenog u vodi, dva puta na dan. Neki kažu da pomaže i za izbjeljivanje zubi.
Neugodan miris tijela
Jabučni ocat i ovdje pomaže reguliranjem pH kože.
Ono je odlično za tretiranje stopala, naročito kada su u pitanju gljivični problemi.
Konzerviranje hrane
Ocat je korišteno kao konzervans i 5000. godine prije nove ere.
Isto vrijedi i danas, a pomoću octa organska hrana može stajati i do godinu dana.
Umjesto da pravite povrće s običnim octom, koristiti jabučni ocat u povrću. Bolji je okus, a i pogodnosti su veće.
Mršavljenje
Najveći problem onih koji žele smršaviti jesu skokovi i padovi šećera u krvi.
Zbog toga se vrlo često okrećemo ugljikohidratima kako bi brzo povećali razinu energije u organizmu.
Jabučni ocat može regulirati razinu šećera u krvi, čime se bolje smanjuju dodatne kalorije.
Studija je pokazala da su se kod pretilih ljudi koji su unosili 15-30 ml octa na dan u periodu od 12 tjedana tjelesna masa i trigliceridi značajno smanjili.
Sprečava kamenac u mjehuru i infekcije urinarnog trakta
Sigurno znate nekoga tko je imao kamen u bubregu ili mjehuru i znate da je to jako bolno, mada se lako može spriječiti.
Kamenac se formira kada je urin osobe veoma kiseo i koncentriran, pri čemu nastaju kristali mokraćne kiseline, kalcij oksalata i struvita koji trebaju izaći kroz urinarni trakt.
Jabučni ocat alkalizira mokraću, smanjujući vjerojatnost nastanka bolesti, a priča se i da može razbiti kamenje iz bubrega.
Balansira pH
Iako je jabučni ocat samo po sebi kiselo, ono mijenja svoju strukturu u alkalnu prilikom probave.
Hrana poput prerađenog šećera, ugljikohidrata i mesa stvara kiselu sredinu u našim tijelima, a pH hrane se mijenja nakon probave.
Kalij
Kalij se naziva još i mineral mladosti i predstavlja suštinski mineral za održavanje organizma. Nedostatak kalija može uzrokovati niz zdravstvenih problema.
Dr Karel je u svojoj studiji 1912. godine dokazao da jabučni ocat održava optimalnu količinu kalija.
Žuljevi i bradavice
Dr Scholl je svoja stopala održavao zdravim tako što ih je potapao u toploj vodi sa 1/3 šalice jabučnog octa po 20 minuta.
Ovakav tretman pomaže pri regulaciji pH stopala i ne dozvoljava gljivicama i bradavicama da izrastu na koži.
Otrovni bršljan i otrovni hrast
Jabučni ocat može umiriti iritaciju koju izazivaju otrovne biljke. Kombinacija s vodom u omjeru 50:50 u spreju sa par kocki leda izvlači toksine iz kože i smanjuje bol.
Zaključak

Svi znate da jabuka na dan liječi sve probleme, a isto vrijedi i za jabučni ocat. Nema razloga da ne uključite jabučni ocat u svoju prehranu.
Sjetite se da je prevencija najbolji tretman. Iako je potrebno uraditi još istraživanja o potencijalu jabučnog octa, dosadašnja istraživanja su prilično obećavajuća.
Iz navedenog se vidi da jabučni ocat ima odličan potencijal za liječenje dijabetesa i visokog kolesterola.

Izvor:webtribune.rs
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

.

AD

Pokreće Blogger.

Unordered List

Theme Support