nedjelja, 16. srpnja 2017.

OVAKAV RECEPT SPREMANJA GULAŠA ME ODUŠEVIO PA MORAM PODIJELITI SA VAMA


SASTOJCI
1 kg juneceg mesa ( od buta ili plecke)
500g luka
3 cehna bijelog luka
1 veca ili 2 manje mrkve
2 kasike koncentrata od paradajza


2-3 kasike bijelog vinskog sirceta
50g aleve paprike
500ml juneceg temeljca (najbolje domaceg od iskuhanih kostiju)
2 lista lovora
so, biber, malo svjezeg persuna

PRIPREMA
Meso izrezati na krupnije kocke.Obje vrste luka ocistiti i usitniti na male kockice.

Pripremiti vecu posudu za pecenje, koja je pogodna i za dinstanje u pecnici.

Prvo na ringli, u gore pomenutoj posudi, otopiti 3-4 kasike maslaca i dodati luk. Sve na tihoj vatri dinstati oko pola sata, uz povremeno mijesanje da se luk lijepo izdinsta i postane zlatno-smede boje.Pred kraj dinstanja pridodati i na kolutice izrezanu mrkvu.

U medjuvremenu pripremiti sve ostale sastojke: papriku, temeljac, sirce i koncentrat od paradajza. Papriku, sirce i koncentrat staviti zajedno u jednu posudu i polako nalijevajuci temeljcem mijesati da se sve sjedini u glatku smjesu.


Pripremljenu masu preliti preko izdinstanog luka.Sve dobro promijesati.

Komade mesa poslagati u pripremljenu smjesu , svaki komad okrenuti nekoliko puta,da sa svih strana bude uvaljan u smjesu.Zaciniti solju i biberom, te dodati lovorov list.

Pokriti posudu i staviti u pecnicu zagrijanu na 160*C. Tako pokriveno dinstati 3-3,5 sata na istoj temperaturi. Povremeno preokrenuti komade mesa da se ne isuse i ravnomijerno izdinstaju.

Po zelji, kad je gulas gotov, meso izvaditi, a saft sa stapnim mikserom pirirati (ko ne zeli da se primijete komadici luka). Po ukusu, dodati jos 100ml crnog vina i vratiti meso nazad.

Posluziti sa svjezim kruhom ili po zelji sa tjesteninom.
Ja sam ovaj put uzela jedan baguette i izrezala na snite, prelila sa malo maslinovog ulja i zapekla u pecnici 10-ak minuta i jos vruce posluzila uz gulas.
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

.

AD

Pokreće Blogger.

Unordered List

Theme Support