ponedjeljak, 14. kolovoza 2017.

“IMAM BAJLDI” – TURSKI SPECIALITET! IMA I SIMPATIČNA PRIČA O OVOM JELU


Turski specialitet originalu “Imam bayldi” i znaci “Imam se onesvestio”. Pravila imamova zena ovo jelo s maslacem. Imamu se svidjelo, pa trazio da ga napravi sutradan, pa prekosutra,..., kad maslac se potrosio. Kada je trazio da napravi cetvret dan zena kaze da se maslac potrosio. On padne u nesvest.Zena povice: “Imam bajldi”, “Imam bajldi”...-))).
SASTOJCI
Potrebno je:
1 kg plavih patlidzana
400 gr mlevenog mesa
3 glavice crnog luka
1 komad oljustenog paradajeza
1 supena kasika “Vegeta”-dodatak jelima
po ukusu soli

1 vezica sitno isjeckanog persuna
dohnat prstiju mlevene crvene paprike
100 gr maslaca
za przenje ulja

ZA PRELJEV
300 gr kiselog mlijeka
2-3 cesnja belog luka

PRIPREMA
1.
Plavi patlidzan oprati i oljustiti unakrs po duzini ( da bude saren). Oseci na kolutove debljine malog prsta. posoliti i ostaviti da im izadje gorcina.
2.

U medjuvremenu proprziti mleveno meso sa sitno isjeckanim crnim lukom ma maslacu. Dodati “Vegetu”, mlevenu crvenu papriku. po ukusu mleveni crni biber i posoliti.
3.
Prziti na ulju kolutove plavog patlidzana s obje strane.
4.
Kada su sve proprzene poredjati ih na vatrostalnoj posudi.Prvi red: redjati plavi patlidzan tako da budu jednu do druge. Drugi red: posuti smjesu od mesa. Treci red: opet redjati plavi patlidzan kau u prvom redu. Dodati 150 ml vode
5.
Posuti sitno isjeckanim paradajezom i persunom.
6.
Staviti u zagrejanoj rerni od 150 *C da se zapece.

Posluživanje
Sluziti toplo. Po volji preliti kiselim mlijekom u kome ste sitno isjeckali ili izgnjecili beli luk.
Moze se pripremiti i dan ranije.
Pogodno je za zamrzivanje.
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

.

AD

Pokreće Blogger.

Unordered List

Theme Support