utorak, 22. kolovoza 2017.

Svekrvin pekmez od šljiva! Ostavimo sad po strani odnose svekrva-snaha…što je da je, moja svekrva je radila za mene nekad najbolji pekmez od šljiva na svijetu…

Fotografija Recepti sa potpisom.
kako su je pritisnule godine, tako sam ja nasljedila njezin recept, a bome i veeeliki lonac ( i kuhaču, naravno!)...

Sastojci
5 kg šljiva
1 kg šećera (ako šljive nisu baš slatke, može maksimalno 1,5 kg)
2 kom limuna
2 dcl ruma


3 vanilin šećera

Priprema
1.
Šljive operite pod mlazom tekuće vode, ocijedite, raspolovite i izvadite koštice.
2.
U posudu u kojoj ćete kuhati pekmez stavite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite.
3.
Ostavite preko noći na hladnom.


4.
Kuhajte na srednje jakoj vatri.
5.
Kada je smjesa već poprilično gusta, dodajte limun oguljen i nasjeckan na tanke ploške.
6.
Pred sam kraj kuhanja dodajte rum.Kuhano je kada sa kuhače pekmez pada u komadima.
7.
Sipajte u sterilizirane i zagrijane teglice i ostavite u mlakoj pećnici sa malo otvorenim vratima da se ohladi i da se uhvati zaštitna korica.
8.
Ohlađeni pekmez pospite sa žlicom kristal šećera, zatvorite celofanom namočenim u rum i stavite poklopac.
Share:

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar

.

AD

Pokreće Blogger.

Unordered List

Theme Support