Ljudsko telo je po prirodi alkalno i ne prija mu kisela hrana. Ukoliko se izmeri ph vrednost unete hrane tokom dana, može se saznati da li je ta hrana alkalna ili kisela. Kiselost namirnica određuje se na lestvici ph vrednosti od 0 do 14. Znači ukoliko Ph vrednost izmerene hrane bude 7 ona je neutralna, a sve ispod 7 je kisela hrana koja ne godi ljudskom organizmu.
Da bi Ph vrednost u čovečijem telu bila izbalansirana, tj da bi organizam bio alkalan potrebno je što više piti kvalitetne vode, jer upravo voda čini 70 posto u telu čoveka, a u krvi takođe ima94 posto vode. Potrebno je izbegavati vode različitih aroma, jer one uglavnom u sebi sadrže veštačke zaslađivače koji će pogoršati zdravu Ph vrednost u organizmu.
Prednosti alkalne ishrane
Mnogi ljudi se pitaju koji je učinak alkanih, a koji kiselih namirnica u ljudskom organizmu.
Velikim unosom kiselih namirnica može se dovesti do Acidoze. Acidoza usporava efikasan rad organizma i takvo telo će duži naredni period biti bez energije, imaće lošije zdravlje i verovatno problema sa viškom telesne težine. Kada se kisele namirnice u telu prerađuju one za sobom ostavljaju kiseli ostatak, a upravo gomilanje tih kiselih ostataka dovodi do pojave acidoze.Kisele namirnice takođe će dovesti telo do smenjenih količina minerala koje su jako važni za ljudsko zdravlje, kao što su magnezijum, kalcijum i kalijum.
Kada se ljudski organizam oplemeni unosom alkalnih namirnica, ono će se osloboditi svih nepotrebnih kiselih ostataka, koje mu smetaju. Na taj način unoseći alkalne namirnice ljudsko telo neće trošiti svoju energiju na odstranivanje kiselih ostataka, već će imati više energije da obavlja svoje funkcije, kao što je regulisanje telesne težine. Alkalna ishrana omogućiće ljudskom telu normalan i prirodni balans. Telo će na ovaj način imati više energije koje mu je potrebno i samim tim i celokupan ljuski organizam biće zdraviji.
Naravno, najbitnije za normalan balans je raznovrsna ishrana. Na taj način ostvariće se dobro izbalansiran vitaminsko mineralni status u telu. S obzirom da je danas većina ljudi izložena velikim stresovima u toku dana, a i činjenica da se voće i povrće više ne uzgaja na način na koje se nekad uzgajalo, najbolje za organizam je da se te namirnice konzumiraju ujutru, kako bi se obezbedila dovoljna količina minerala i vitamina za sigurnu vitalnost tela.
Namirnice koje izazivaju kiselu reakciju u telu
Belančevine su najčešći izazivači kisele reakcije u ljudskom organizmu. To su uglavnom belančevine životinjskog porekla. Na primer za svakim 10 g belančevina više u telu, nestaje 100 mg kalcijuma kroz mokraću. Prema tome čovek mora biti jako oprezan sa količinom unetih belančevina.
Kafa je napitak bez kojeg većina ljudi ne može da zamisli svoj dan, ali ni sa njom ne treba preterivati. Tri kafe dnevno sasvim je dovoljno, jer sve preko toga izazvaće kiselu reakciju u organizmu. Isto tako veliki unos kafe u organizmu povećava pojavu osteoporoze za 82 posto.
Gazirana pića su svakako nešto što trebamo izbegavati. Ona su jako bogata fosforom, koji dosta utiče na gubitak kalcijuma u organizmu.
Masna hrana, kao i tamni čajevi su takođe nešto što se treba zaobilaziti ukoliko čovek želi da izbegne kisele reakcije u svom organizmu.
Lisnata testa, beli hleb i kolači su takođe namirnice koje izazivaju kisele reakcije. Oni će pojavom tih reakcija ljudsko telo ostaviti sa smanjenim količinama kalcijuma u kostima.
Alkalne namirnice koje pozitivno utiču na organizam
Heljda važi za fantastičnu zamenu za pšenicu. Veoma je bogata vlaknima koji su potrebni ljudskom organizmu za normalan balans. Ona je odlična i za preventivu kod bolesti srca i krvnih sudova. Takođe heljdu trebaju da konzumiraju i osobe kod kojih je česta pojava modrica i popucalih kapilara. Heljda je najidealnija za konzumiranje u jutarnjim satima, a odličan je izbor i za večeru.
Grejp je takođe veoma zdrava namirnica koju treba konzumirati. On su sebi sadrći enzime koji sagorevaju ljudsku masnoću i ubrzavaju metabolizam. Naučno je dokazano da konzumiranje jednog grejpa u toku dana može smanjiti pojavu moždanog udara. Isto tako grejp je jako moćan i kada je odstranivanje toksina iz tela u pitanju.
Jabuka i kruška su voćke koje dubinski čiste čovečije telo. Postoje čak i detoksivni programi koji se svode samo na konzumiranje krušaka i jabuka. Pojedinačno isto jako efikasne voćke prisutne vekovima. Kruška će pomoći kod boljeg rada štitne žlezde, dok jabuka važi za jak antioksidant, koji deluje protiv raznih upalnih procesa.
Celer će pored toga što će odstraniti toksine iz tela, on će isto tako ljudsko telo opustiti i podići libido. Čim se celer unese u organizam, automatski zahteva veću potrošnju kalorija, što je jako bitno za regulisanje telesne mase.
Brokoli je veoma bogat vitamonom C, kao i kalcijumom i folnom kiselinom. U sebi sadrži i beta karoten, što ga čini idealnim povrćem za bubrege, pluća, debelo crevo, kao i celokupan probavni sistem. Preporučljivo je konzumirati brokoli barem tri puta nedeljno.
Maslinovo ulje i masline su jedne od najboljih alkalnih namirnica. Veoma su bogate masnim kiselinama koje su mononezasićene, a takođe sadrže i vitamin E, koji je prirodni antioksidant. Ove namirnice veoma su povoljne za žene u menopauzi, a isto tako umanjuju simptome astme i reumatoidnog artritisa. Jako bitna stavka kada su maslinovo ulje i masline u pitanju, jeste i činjenica da ove namirnice spadaju u hranu koja podmlađuje ljudski organizam.
Morske alge su fenomenalan izvor minerala kao što su kalcijum, jod i drugi koji ljudski organizam oplemenjuju. Na primer morska alga pod nazivom kelp sadrži 4 puta više gvožđa nego crveno meso, kao i 10 puta više kalcijuma od mleka. Stanovnici Azije morske alge koriste svakodnevno u svojoj ishrani, dok je na našim prostorima konzumacija ovih namirnica postala popularna od nedavno.
Avokado je takođe veoma zdrava alkalna namirnica koja je bogata luteinom i zato se ubraja u jedne od idealnih namirnica za zdravlje očiju. Avokado isto u svom sastavu ima vitamin E u izobilju, kao i zdrave masne kiseline. Koristi se u detoksikacionim programima i odličan je u prečišćavanju ljudskog organizma. Konzumiranje avokada osnažiće, osvežiti i u isto vreme zaštiti ljudski organizam od raznih negativnih faktora koji je izloženo.
Izvor: cajeviza.com
nedjelja, 15. listopada 2017.
Home »
» Alkalna i kisela hrana, šta da jedete, a šta da izbegavate?
0 komentari:
Objavi komentar