subota, 14. listopada 2017.

PROVJERENO: Ukiselite kupus po provjerenom i NAJBOLJEM RECEPTU

U našim krajevima kiseli kupus je glavna namirnica tokom dugih zimskih dana, a sad je pravo vrijeme da kupite kupus i krenete sa pripremom za kiseljenje.

Kupus je veoma lako uzgojiti. Svake jeseni bogato rodi, pristupačne je cijene, a postupak kiseljenja je jednostavan i posve prirodan, ne kvari se i čuva bez problema cijele godine. Ukusan je i sirov i kuhan, a uz sve to veoma je i zdrav.

Obiluje C vitaminom, vitaminima A i B12, folnom kiselnom, magnezijumom, željezom, fosforom, kalcijumom i natrijumom.

Donosimo vam provjereni recept da ove jeseni imate najbolji kiseli kupus.

Sastojci

– 30 kg kupusa
– 2 kg soli voda po potrebi

Ljekari su očarani otkrićem da je najbolji proizvod za kosu ovaj…
Ljekari su očarani otkrićem da je najbolji proizvod za kosu ovaj…
Metvica za mršavljenje! 14 kila manje za SEDMICU! Napravite čaj
Metvica za mršavljenje! 14 kila manje za SEDMICU! Napravite čaj
Nema potrebe da idete ljekaru, izliječite zglobove jednostavnim...
Nema potrebe da idete ljekaru, izliječite zglobove jednostavnim...
Mršavljenje za lijene! Mršavite 3 kg svakog dana ako ujutro na prazan stomak...
Mršavljenje za lijene! Mršavite 3 kg svakog dana ako ujutro na prazan stomak...

Priprema

Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštečenih listova i oštrim nožem izdubiti “korjen”. Napravljeno udubljenje ispuniti solju. Na dnu bureta posuti so i na to slagati posoljene glavice kupusa.

U prostore između glavica staviti čevtrtine kupusa ili po želji još manje dijelove. Kad je sav kupus poslagan, još dodatno posoliti sadržaj bureta i dodati vodu da kupus bude gotovo sav u vodi. Odozgo staviti kamen, vrećice sa vodom ili boce s vodom.

Prije stavljanja utega dobro je staviti pritiskivač (plastični, drvene letvice). Nakon nekoliko dana treba kupus prekontrolisati i dodati vode, ako je potrebno, a u sljedećim danima skupljati pjenu koja se stvara na površini vode.

Ponekad je potrebno oprati i utege.

Kiseli kupus spremljen na taj način u dobrom prostoru može trajati do kasnog proljeća ukoliko ga zbog visoko vrijednih sastojaka i finoće prije toga ne potrošite.

Izvor: Nezavisne novine
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

.

AD

Pokreće Blogger.

Unordered List

Theme Support