subota, 7. listopada 2017.

Sok od drenjina bez kuvanja recept za zdravlje.

Sok od drenjina kao lek




Nekada je sok od drenjina predstavljao ultimativni narodni lek. Davan je pre svega deci i anemičnim (malokrvnim) osobama. Današnje domaćice ga ne umeju napraviti, ali srećom trend pravljenja domaćih proizvoda se ponovo vraća u modu.

Ovaj zdravi napitak je spasonosan kada su u pitanju stomačni problemi i akutni bolovi. Osim toga, štiti naše unutrašnje organe, ubija bakterije i podiže imuni sistem. Ima i kozmetička svojstva jer pruža lepotu i sjaj našoj kosi, koži i noktima. Ostanite sa nama i saznajte kako da budete zdravi baš kao dren..

Kako izgleda dren drvo?

Dren je listopadna biljka veličine manjeg drveta, koje raste i do 10 metara u visinu. Latinski naziv mu je Cornus mas, engleski Cornelian cherry, a u našem narodu je poznat i kao drenka ili drenak. Kora je tamno smeđe boje, a u proleće se javljaju predivni žuti cvetovi.

Biljku su koristili još i stari Grci pre 7000 godina, a rasprostranjena je najviše u istočnoj Evropi i zapadnoj Aziji. U Severnoj Americi se sadnice drenjine kupuju za dekorativni uzgoj.



Plodovi su male izdužene bobice svetlo žute ili tamno crvene boje. Svaka od njih sadrži jednu semenku, i nije duža od 2 cm. Kada su u sirovom stanju imaju izrazito oštar ukus pa ih mnogi izbegavaju jesti. Po teksturi su mesnate i dosta podsećaju na brusnicu. Mogu se konzumirati sveže, sušene, u obliku džema, sirupa, rakije, a naročito je popularan prirodni sok od drenjina.

Na ovoj biljci je apsolutno sve lekovito, od lišća, preko grana i kore, do samih plodova. Sve se to suši i koristi za razne vrste čajeva i sokova koje nam preporučuje narodna medicina.

Dren je bogat fruktozom, te biljnim kiselinama pektinom i taninom. U njemu ćete pronaći sledeće minerale: kalcijum, kalijum, gvožđe, cink, magnezijum i bakar. Njihova koncentrovanost je mnogo veća nego kod recimo šljiva ili jabuka.

Lekovita svojstva drenjine poznata od davnina

U našem narodu je opšte poznato da sok od drenjina odlično popravlja krvnu sliku. Posebno je koristan onima koji pate od hroničnog umora prouzrokovanog anemijom. Usput podiže i imuni sistem pa na taj način sveobuhvatno oporavlja ceo organizam. Jako je koristan za zdravlje, te ga sve više preporučuju i lekari.

Tradicionalno sok od drenjina kao lek se koristi za lečenje dizenterije i dijareje zbog prisustva velike količine tanina. On izaziva osećaj skupljanja usta, koji se javlja kao kada recimo jedemo dunje. Baš ta kontrakcija tkiva sprečava gubitak telesnih tečnosti, što je prvi korak u otklanjanju ovih tegoba.

Zahvaljujući mineralima ovo bobičavo voće ima izražena obnavljajuća svojstva. Zato se preporučuje njegova konzumacija nakon preležane bolesti. Na putu ka ozdravljenju posebno je efikasan od drenjine sok.

Naučnici su otkrili kako redovna upotreba drena popravlja rad jetre i štiti je od oboljenja.

Po kineskoj medicini, sok od drenjina je vrlo efektan diuretik. To znači da on stimuliše proizvodnju urina, što obezbeđuje normalno funkcionisanje bubrega. Pri tom snižava krvni pritisak i obezbeđuje kvalitetnu detoksikaciju.

Ovaj prirodni proizvod se smatra idealnim za prevenciju gripa i prehlada jer sadrži velike količine vitamina C. Svi znamo kako on ima protivupalno, antivirusno i snažno antibakterijsko dejstvo.

Cvetovi drena su posebno dobri za lečenje bolova u ledjima i kolenima, vrtoglavicu, menstrualne tegobe i neurasteniju.

I na kraju, sok drenjine sadrži antioksidante koji obezbeđuju zaštitu od slobodnih radikala koji napadaju naša tkiva i organe. Zato ga obavezno dozirano pijte kako biste izbegli pojavu hroničnih bolesti.

Kako se pravi sok od drenjina bez kuvanja

Recept za sok od drenjina bez kuvanja je krajnje jednostavan. Njegova priprema vam neće predstavljati veći problem. Nudi nam pregršt zdravstvenih prednosti i predstavlja savršen prirodni lek.

Ovo su svi potrebni sastojci:

3 kg drenjina,

3 kesice limuntusa,

2 l vode.

Kako pripremiti lekoviti napitak:

Drenjine izgnječite rukama u nešto većoj posudi. Dodajte im limuntus i vodum, te sve zajedno prekrjte sa krpom. Ostaviti neka stoji 24 h pa zatim procedite kroz odgovarajuću pamučnu gazu. Dodajte proizvoljnu količinu šećera i kesicu konzervansa pa ponovo pustite neka zajedno odstoji jedan dan.

Na kraju uspite dobijeni sok od drenjina bez šećera u staklene flaše i čuvajte na mračnom i hladnom mestu.

Recept za sirup sa šećerom

Druga varijanta za sok od drenjina uključuje šećer, te nije toliko cenjena među fitoterapeutima. Opet mnogima se ovakav napitak više sviđa, evo šta vam je potrebno za njegovu izradu:

2 kilograma drenjina,

4,5 litara vode,

1 kg šećera.

Priprema soka

Uspite 3 litre vode u poveći lonac, pa nakon što proključa ubacite u nju drenjine. Nakon dvadesetak minuta, skinite sa vatre i pričekajte nek se sve malo prohladi. Zatim ocedite tečnost (sačuvajte je), a plodove dobro ispasirajte.

Tako pripremljene drenjine sa preostalom vodom ponovo prelijte i kuvajte narednih petnaestak minuta. Nakon toga sklonite sve na stranu i pustite neka se ohladi. Sve još jednom propasirajte, dodajte preostalu tečnost i šećer, te stavite na laganu vatru.

Mešajte bez prekida, sve dok se šećer skroz ne rastopi. Sada pojačajte temperaturu i kuvajte najmanje deset minuta. Dok je još vreo ovako dobijeni sok od drenjina izručite u staklene flaše (prethodno sterilisane). Važno je odmah dobro zatvoriti poklopcem, dobar izbor su hermetički zatvarači za to.

Pekmez od drenjina recept koji morate probati

Podelićemo sa vama i recept gospođe Dragice iz Nikšića, koji je dobio niz nagrada za organsku proizvodnju. Ona je vlasnica prve plantaže drenjina u Crnoj Gori. Poznato je kako svoj pekmez od drenjina pravi isključivo po staroj porodičnoj tradiciji.

Drenjine oprati, posušiti i onda ih ispasirati. Odvojiti plod od košpice pa izmjeriti koliko ima ploda i na to staviti 60 posto šećera. Miješati ručno punih 24 sata jer drenjina koliko god da je bogata vitaminima, ako se ne miješa drvenom kašikom može izmijeniti sastav. Kada se završi cijeli postupak džem se sipa u tegle i spreman je za upotrebu.

To je jedini nekuvani džem, znači opstaje bez limuntusa, konzervansa i nikave tajne tu nema. Džem od šljive kada se kuva to ubije u njemu svaki vitamin i na njemu se brzo napravi onaj prepoznatljivi talog. To se na vrhu tegle sa džemom od drenjina nikada ne pojavljuje. Ja ga koristim za kolače, jedemo ga onako na hljeb, pravim soseve, kao prilog za čorbe. Ukućanima se naročito sviđa kada ga pripremam uz meso od divljači…

Jeste li već probali čaj od drena?

Uz prirodni sok od drenjina i pekmez gđe Dragice, preporučićemo vam još nešto. U pitanju je blagotvorni čaj, koji je izuzetno koristan za stomačne tegobe.

Za prvu verziju recepta koristi se osušena kora drenjine, i to 5  do 10 grama. Kuva se 5 minuta u dva decilitra vode. Treba odstojati 20 minuta a zatim procediti te nezaslađeno piti tri puta dnevno po jedna šoljicu, i to posle jela. Ovaj napitak se pre svega koristi za lečenje dijareje.
Na isti način se kuva i čaj od osušenih plodova.

Marmelada od drena ostavlja bez daha

Potrebno vam je

kilogram i po drenjina,

2 kilograma šećera,

2 šolje vode,

četvrtina kašičice limunske kiseline.

Kako se pravi marmelada:

Sipajte vodu i drenjine u lonac a zatim kuvajte 20 minuta. Kada se ohlade, ispasirajte ih kako biste dobili pire. Toj smesi dodajte šećer i vratite je na šporet. Kada prokuva sačekajte 7 minuta (nikako duže) a zatim je sklonite sa vatre. Pri kuvanju će se javiti roza pena, nju uklonite kašikom. Dodajte limunsku kiselinu i sipajte toplu marmeladu u staklene teglice.

Koliko su ovi prirodni proizvodi sigurni?

Ovi proizvodi su savršeno sigurni za korišćenje čak i za decu i trudnice. Jedina nuspojava koja bi se mogla javiti kod nekih jeste alergijska reakcija.

Sok od drenjina iz sokovnika bi morali piti svi oni koji pate od učestalih bolesti koje se stalno vraćaju. Uz to trebaju ga konzumirati i oni koji bi da povrate imunitet, naročito rekonvalescenti.

izvor:dijetamesecevemene.com
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

.

AD

Pokreće Blogger.

Unordered List

Theme Support