srijeda, 8. studenoga 2017.

NAPRAVITE NEVJEROVATNI PEKMEZ OD ŠLJIVA BEZ TRUNKE ŠEĆERA PO RECEPTU STARIH NANA

Sezona je zimnica i sigurno ste u dilemi kako da pripremite domaći džem od šljiva ali ovo je zaista nevjerovatan i potpuno prirodan recept koji će vas ostaviti bez daha a pri tome može stajati cijelu godinu.




Za pripremu vam je potrebno:

4 kg očišćenih šljiva bez koštica
Dodatci po želji:

pola kašikice cimeta
pola kašikice mljevenog karanfilića
2- 3 kašikice ruma

Oprane, osušene i od koštica očišćene šljive izručiti u duboku veliku šerpu (oko 5-6 l zapremine) i staviti na ringlu uključenu na najjače da se kuhaju. U početku povremeno promiješati, dok masa samo “pućka”. Posle prvih desetak minuta miješati češće, dok masa sasvim ne provri.




Smanjiti jačinu vatre i nastaviti kuhanje uz stalno miješanje do željene gustine (od momenta kad provri, kuhati od prilike još jedan sat). Pred kraj kuhanja po želji dodati začine i rum.
Spremiti oprane i suhe tegle sa metalnim poklopcem koji se šrafi. Ja ih ne grijem! Sipati pekmez kašikom do vrha tegle, dobro zašrafiti i redati na pleh. Napunjene tegle staviti u rernu zagrijanu na 100°C i ostaviti oko jedan sat da se pekmez pasterizuje. Isključiti rernu i ne vaditi tegle dok se skroz ne ohlade, što traje desetak sati…Od ove količine ja dobijem 5 tegli pekmeza po 580 ml.

izvor:coolinarika.com
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

.

AD

Pokreće Blogger.

Unordered List

Theme Support