utorak, 7. studenoga 2017.

ŠIPURAK JE RIZNICA VITAMINA KOJA ČUVA ZDRAVLJE!

U ovom periodu godine kućna apoteka je nezamisliva bez divlje ruže ili šipurka. Izuzetno je ljekovita biljka i sadrži jako hranljivo biljno ulje. Plod se bere krajem septembra i tokom oktobra, kada i sazrijeva.




Suši se na suncu ili u sušionicama na temperaturi od 80 stepeni, nakon toga je tvrd, smežuran, sjajan i tamnocrvene boje. Ima slatko-kiseli ukus i nema mirisa.

Sjeme sadrži oko 10 posto masnog ulja, koje je bogato oleinskom, linolnom i linoleinskom kiselinom. Šipurak je pun vitamina C i K, karotenoidima likopenom i beta karotenom, invertnim šećerom i saharozom, pektinima, taninima.

Zbog vrijednih sastojaka, koristi se kao tonik, vitaminski napitak protiv prehlade i gripe, kao blagi diuretik i laksativ. Džem i marmelada od šipka se kod nas tradicionalno pripremaju od davnina, i prosto nezamjenjivi slatki dio zimnice.

Čaj od šipurka djeluje efikasno kod umora, malaksalosti i anemije, pročišćava krv, pomaže organima za varenje, podstiče izlučivanje urina bez nadražaja bubrega. Sprečava stvaranja pijeska, ublažava upale urinarnog trakta.

Ulje ove biljke se koristi u kozmetici, aktivna je supstanca u preparatima za upalu kože. Primjenjuje se lokalno u terapiji ekcema, akni i psorijaze, a preporučuje se posebno za njegu izrazito suhe i zrele kože, kao i u liječenju artritisa.




Istraživanja su pokazala da masno ulje divlje ruže blagotvorno djeluje na ćelije epiderma. Najčešće se dodaje losionima za tijelo, kupkama, šamponima, balzamima za usne i kremama za lice i ruke.

izvor:kurir.rs
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

.

AD

Pokreće Blogger.

Unordered List

Theme Support