srijeda, 20. prosinca 2017.

Cijelog života pogrešno kuvate pirinač: Evo kako se to pravilno radi

Kuvanje pirinča zvuči kao jedan od najjednostavnijih poslova koje možete obaviti u kuhinji, međutim u stvarnosti, pirinač retko ko zna zaista dobro skuvati.

Ili je presuv ili pregnjecav, nekima uvek zagori, a nekima se toliko raskuva da više ni ne nalikuje na pirinač.

Jednom usvojena tehnika kuvanja mnogo će vam značiti ako se u vašoj kući pirinač jede često pa prestanite da kuvate ovu namirnicu ‘odokativnom metodom’ i naučite kako da skuvate ta mala bela zrna jednom zauvek.

Već dobro poznati recept govori da na šoljicu pirinča idu dve šoljice vode, a mnogi ljudi greše već u prvom koraku.

U čemu je caka?



Ako hladan pirinač ubacite u lonac s hladnom vodom i tek onda upalite vatru, teško ćete dobiti savršen pirinač.

Stručnjaci kažu da bi oba sastojka trebala biti topla pa sledite ovaj recept:

1. Suv pirinač grejite u loncu (na suvo ili na malo ulja) dok vodu grejete do ključanja u kuvalu ili drugom loncu.

2. Nakon što ste pirinač zagrejali minut ili dva, dodajte vruću vodu, prstohvat soli, promešajte i poklopite lonac dok ponovno ne provri.

3. Podignite poklopac, smanjite vatru i nastavite da kuvate uz mešanje dok voda ne ispari (pogledajte i koje je vreme kuvanja je naznačeno na pakovanju).

4. Ugasite vatru kad pirinač dobije željenu teksturu, a ako želite posebno mekan pirinač, poklopite lonac i pustite da se pari još pet minuta – bez vatre, naravno prenosi stil.
Share:

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar

.

AD

Pokreće Blogger.

Unordered List

Theme Support