subota, 17. lipnja 2017.

Pogledajte šta kombinacija DVIJE NAJZDRAVIJE namirnice na svijetu čini vašem organizmu!

kurkuma-kokosovo-ulje
Njega čine dva nevjerovatna sastojka a to su kurkuma, koja je jedan od najzdravijih začina na svijetu, ima antiupalno, antioksidansno, antibakterijsko dejstvo te kokosovo mlijeko.

Zdravstvene prednosti kurkume:

Djeluje kao antiseptik, te na taj način uništava bakterije i ubrzava zarastanje rana.
Posjeduje i analgetsko dejstvo – smanjuje otok i bol, posedbno bolove u zglobovima uzrokovanih atritisom.
Jača imunitet, zbog toga što sadrži kurkumin.
Antikancerogeno dejstvo – mješavina kurkume i crnog bibera sprječava rast ćelija raja dojke za 50% .
Poboljšava rad probavnog sistema i potiče izlučivanje žuči, što utiče na razgradnju masti.
Detoksikacija jetre – kurkumin utiče na povećanje enzima i smanjenje slobodnih radikala. Primjećeno je i obavljanje oštećenih dijelova jetre kod ispitanih pacova.
Regulisanje metabolizma i tjelesne težine – kurkuma pretvara pasivne masti u aktivne i potiče tijelo da sagori više masti.
Smanjenje visokog pritiska – supstanca kurkumin, zajedno sa vježbanjem poboljšava funkciju srca i povećava mišićnu toleranciju na stres.
Pamćenje i funkcije mozga – kurkuma poboljšava pamćenje, pa čak i kod bolesnika koji boluju od Alzheimera.
Razna stanja kože – masne kiseline u kurkumi štite od oštećenja i značajni su za liječenje psorijaze, vitiliga i raka kože.
Smanjuje trigliceride – kurkumin održava nivo holesterola pod kontrolom, smanjuje njegovu apsorpciju, sprječava srčane bolesti i hipertenziju.
Zlatno mlijeko je tradicionalno piće koje ima široku primjenu u Azijskoj kulturi i narodnoj medicini. Koristi se za liječenje upala, bolesti jetre i poboljšanje probave, a u nastavku vam dajemo recept za njegovu pripremu…

Pasta od kurkume

Sastojci:

¼ šoljice kurkume uprahu
½ kašičica mljevenog crnog bibera
½ filtrirane vode
Zlatno mlijeko:

1 šolja kokosovog mlijeka
1 kašičica djevičanskog kokosovog ulja
¼ kašičice kurkumine paste
med
Priprema:

Pomiješajte kurkumu, biber i vodu u maloj tavi na srednje jakoj vatri. Miješati stalno dok ne dobijete pastu. Ostaviti da se pasta ohladi prije nego je stavite u frižider.

Pomiješajte sve sastojke osim meda, dok kuhate na laganoj vatri. Miješajte konstantno dok ne postane vruće, ali nemojte da kuha. Ostavite smjesu da se ohladi i dodajte med po svom ukusu.

Izvor: megagiga

Share:

0 komentari:

Objavi komentar

.

AD

Pokreće Blogger.

Unordered List

Theme Support