srijeda, 25. listopada 2017.

Semenke grožđa uništavju kancerogene ćelije koje su otporne na hemoterapiju

Poznato je da što je rak napredniji, to je hemoterapija manje učinkovita. Novo istraživanje dokazuje upravo suprotan učinak ekstrakta semenki grožđa: što je rak napredniji, to bolje ekstrakt deluje u uništavanju. Povrh toga, istraživanje takođe pokazuje da ekstrakt semenki grožđa cilja ćelije raka koje su postale vrlo otporne na hemoterapiju, a pritom ne uništava zdrave ćelije.




U svetlu ovog izvanrednog otkrića, evidentno je da su semenke grožđa učinkovitije u lečenju raka u kasnoj fazi nego što je to slučaj s lečenjem hemoterapijom. Ne samo da je potrebno sve manje i manje ekstrakta za ubijanje ćelija raka, on je u mogućnosti delovati na ćelije koje su postale otporne na lekove, što hemoterapiju čini beskorisnom.

Istraživački tim je vršio svoje eksperimente na linijama kolorektalnog karcinoma koje predstavljaju sve faze bolesti. Iako je obično potrebno mnogo više hemoterapija da bi se uništile ćelije raka u IV. stadiju za razliku od II. stadija, upravo je bilo suprotno s ekstraktom semenki.

Molly Derry, doktorski kanditat iz laboratorija sa Univerziteta u Coloradu, otkriva:

“Potrebno je manje od polovine koncentracije ekstrakta za suzbijanje rasta ćelija i uništavanje 50% ćelija u IV. stadiju, nego što je to bilo potrebno za postizanje sličnih rezultata u II. stadiju. Ćelija raka debelog creva može imati više od 11.000 genetskih mutacija – razlike u odnosu na DNK kod zdravih ćelija. Tradicionalne hemoterapije mogu ciljati određenu mutaciju, a kako rak napreduje više se mutacija događa. Ove promene mogu dovesti do otpornosti raka na hemoterapiju. Nasuprot tome, mnogi bioaktivni spojevi u ekstraktu semenki grožđa su u mogućnosti ciljati na više mutacija. Što je više mutacija raka, to je ekstrakt učinkovitiji.”

Ekstrakt semenki grožđa učinkovito uništava ćelije raka čak i u kasnim stadijima, bez uništavanja zdravih ćelija.

Naučnici misle da ekstrakt semenki grožđa uzrokuje oksidativni stres koji dovodi do programirane ćelijske smrti poznate kao apoptoza.

Molly Derry navodi:

“Već neko vreme znamo da bioaktivne materije iz semenki grožđa selektivno ciljaju mnoge vrste ćelije raka. Ovo istraživanje pokazuje da mnoge mutacije, koje omogućuju da ćelije raka debelog creva metastaziraju i preživljavaju tradicionalne terapije, ih čine posebno osetljivima na tretman s ekstraktom semenki grožđa.”

Istraživanjima je utvrđeno da aktivni sastojak, resveratrol, koji se nalazi u semenkama i kožici grožđa, ima brojne pozitivne učinke na ljudski organizam.




On također može:

Inhibirati ćelijsku poliferaciju raka gušterače

Deluje zaštitno protiv nekoliko vrsta virusa, iako je sredstvo kojim se to postiže nepoznato. Učinkovit je kod herpes simplex 1 infekcije, Vvricelle zoster, humanog citomegalovirusa, Epstein-Barr virusa, enterovirusa tipa 71 (može uzrokovati paralizu, uključujući i srce)
Zaustavlja rast raka debelog creva
Leči tvrdokorne gljivične infekcije
Štiti od Alzheimerove bolesti
Ima zaštitni učinak na kardiovaskularni sistem
Pogrešno je shvatanje da su tretmani moderne medicine jači i bolji. Svi možemo napraviti naš vlastiti izbor po pitanju zdravlja. Iako je za mnoge biljke dokazano da su lekovite i učinkovite za lečenje mnogih bolesti i stanja, medicinski svet i u ovom slučaju čeka proizvod izrađen iz semenki grožđa koji će zbog prerade i ekstrahiranja izgubiti svoja svojstva interakcije s drugim sastojcima, a upravo je ta interakcija sastojaka presudna jer međusobno deluju na pojačavanju korisnih svojstava i na poništavanju loših svojstava pojedinih sastojaka. Stoga je uvek dobro, ukoliko je to moguće, koristiti celovitu biljku ili neki njen deo, a istraživanja koje dokazuju lekovitost nekog sastojka nam služe za to da se potvrdi lekovitost prirode koja se pobrinula da sve oko nas ima neku svrhu.

Izvor:kucnilekar.com
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

.

AD

Pokreće Blogger.

Unordered List

Theme Support