četvrtak, 9. studenoga 2017.

RECEPT: MED OD BUNDEVE – PRAVI MELEM ZA JETRU!

Kao i mnoge vrste meda, med od bundeve također se koristi u medicinske svrhe. Oblasti primjene ovog meda su veoma raznovrsne, najdjelotvorniji je kod liječenja bolesti jetre i bubrega…




Za mnoge je ovaj med dragocjen, jer efikasno pomaže izbacivanju žuči, i liječenju oboljenja mokraćnih kanala.

Zahvaljujući svom blago laksativnom i diuretskom dejstvu, med od bundeve odlično pomaže kod zatvora i različitih oboljenja debelog creva. Istovremeno, zbog velikog sadržaja vitamina i karotena, ovaj med je izvrstan pojačivač imuniteta i opšteg životnog tonusa.

Pomaže u borbi sa povećanim holesterolom, aterosklerozom, smanjuje otoke srčane insuficijencije. Korištenje meda od bundeve preporučuje se i kod gojaznosti.
Kako pripremiti med od bundeve

Za pripremu meda bit će vam potrebna jedna zrela žuta bundeva. Sve što je potrebno jeste da odsječete vrh i izvadite unutrašnjost (sjemenke i vlakna).

U dobijeni veliki otvor treba nasuti šećer, bilo koji, po vašoj želji. Od gore poklapamo odsječenim vrhom i ostavljamo na desetak dana na prohladno mjesto.



Najbolje je bundevu staviti u neku veću činiju, jer vremenom će omekšati i biti će je teško premještati.

Za to vrijeme, šećer će se otopiti u bundevinom soku. Čim se šećer otopi, skidamo poklopac i sipamo dobivenu tečnost u staklenu posudu.

Ako se, slučajno, na poklopcu bundeve uhvatila plesan, to nije ništa strašno. U tom slučaju napravite rupu na dnu bundeve, i kroz nju sipajte med u posudu.
Čuvanje bundevinog meda

Najbolje je med čuvati u frižideru u čistoj staklenoj tegli sa poklopcem. Rok trajanja je oko mjesec dana.

Da bi ga sačuvali duže, možete ga prokuhati do zagušćivanja, ali u tom slučaju se izgubi dio korisnih sastojaka.
Kako se koristi med od bundeve

To je vaš izbor. Možete sa njim zaslađivati čaj, možete ga konzumirati samostalno 2-3 puta dnevno, po 2-3 supene kašike, možete ga koristiti kao preliv za palačinke, ili izmisliti svoju varijantu koji možete podijeliti sa nama u komentarima.

Konzumirajte ga koliko god dugo želite. Ako vam je nedovoljno, možete odmah pripremiti veću količinu od 2-3 bundeve.

Ako nekim slučajem ne možete (ili ne volite) konzumirati med napravljen od šećera, sadržaj bundeve napunite pravim pčelinjim medom.

izvor:kucnilekar.com
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

.

AD

Pokreće Blogger.

Unordered List

Theme Support